denimochaftershave.blogg.se

Denim ¤ Is ¤ Alive

1900- talet

Kategori: Historia- Jeans



1900-TAL
Den äventyrliga atmosfären som omgav guldgrävarna smittade av sig. Deras populära arbetsbyxor ”Waist Overall” som jeansen då kallades i Amerika, blev snart en vanlig syn även på sjömän och cowboyer.

Först under 1930-talet kom benämningen jeans att användas. Från då och framåt blev jeansen ett vanligt inslag i den amerikanska befolkningens fritidsgarderob. De bars helst tillsammans med en rutig flanellskjorta, av både kvinnor och män, vuxna och barn.

I början på 1940-talet härjade krig i världen. Färre jeans gjordes under Andra världskriget, men de spreds ändå i världen av amerikanska soldater. Dessa bar dem när de var lediga.

Efter kriget började Levi att sälja sina kläder utanför den amerikanska västern. Europeisk tillverkning av dessa byxor kom inte igång förrän 1948 och då enbart i herrstorlekar. Wrangler och Lee var då två uppstickare som började konkurrera med Levi`s om en del av den nya marknaden.

Under 1950-talet började så också en tillverkning av damstorlekar i Europa.

Under samma årtionde i USA, bars blåjeans av tonåringar och av unga. De bars av ungdomar som en form av mild protest mot de gamla klädkoderna. Med filmer som ”Rebel without a cause”, blev James Dean ett av de stora affischnamnen. Han hjälpte till att sprida jeansen popularitet och den ”rebellkänsla” jeansen förmedlade.

Av äldre vuxna ansågs detta som opassande och det fanns biosalonger och restauranger som inte släppte in personer som bar blåjeans.

Under detta årtionde tillverkades också de första stentvättade jeansen. Något som snabbt blev populärt världen över. Europeiska entreprenörer och importörer såg till att skapa framgång i spridningen av jeans världen över.

1960-talet blev det mer accepterat att bära blåjeans. Då hade både männens och kvinnornas jeans blixtlåsgylf fram. Tidigare hade kvinnornas blixtlås varit på sidan. Det var många universitetsstudenter som bar jeans.

Olika stilar av jeans gjordes, för att matcha 60-tals modet.

Broderade jeans, målade jeans, psykedeliska jeans m.fl. var vanliga. I många icke-västliga länder, blev jeans en symbol för "västerländsk dekadens" och var mycket svåra att få tag på.

Under 1970-talet hade jeansen blivit ett modeplagg i USA, i alla fall för informell klädsel. Eftersom föreskrifterna om världshandeln blev mer avslappnade i slutet av detta årtionde,
började jeans spridas mer och mer i världen. Arbetana i U-länderna, där jeans tillverkades, betalades väldigt lite, vilket fick till följd att jeans blev billigare. Fler människor i länderna i Sydeuropa och Sydamerika började använda jeans.

I Sverige var amerikanska märken som Levi’s och Lee de ledande på marknaden, med avbrott för ett kort uppsving på för svenska Gul & Blå.

1980-talet blev jeans äntligen ”high fashion kläder”. Då kända designers började göra sina egna stilar av jeans, med sina egna etiketter på. Försäljningen av jeans gick upp ännu mera.
 
Källa:jeanssonbutiken.se

Kommentarer


Kommentera inlägget här: